A jász hímzés a 21. században - 2012.

A jász hímzés a 21. században

A 20. század elején a bőrruhák (suba, ködmön) használatának megszűnésével a jászsági szűcsök hímzéstudománya is feledésbe ment. Hosszú, „Csipkerózsika-álom” után, az 1970-es évek második felében Fejér Mária tanárnő vezetésével a jászsági, valamint az újszászi hímző asszonyok közreműködésével megkezdődött az útkeresés a régi szűcsminták megmentésére.
Az elmúlt 35 év alatt jelentős előrelépés történt a jász mintakincs megmentése érdekében.

A textíliákon (terítők, futók, párnák, függönyök, blúzok, zsebkendők) túl rákerültek a büdösbogarak, saskörmök, vesevirágok, császárszakállak, kutyatökök, gyorgyinák, galambkosarak, forgórózsák, csukott és nyitott tulipánok falitányérra, butellára, tányérokra, ékszerekre, bélyegekre, tortákra és még sok más egyéb használati és dísztárgyra.

A kiállítás átfogó képet ad arról a lelkes és elkötelezett törekvésről, amellyel a hímző asszonyok tovább örökítették a jászsági szűcsök gazdag mintakincsét, de bemutatja azt is, hogyan alkalmazhatók a jász mintákkal hímzett, festett vagy díszített tárgyak napjaink modern világában (öltözködés, lakáskultúra, használati tárgyak.

A kiállítás a Jász Múzeum nyitva tartási idejében 2013. szeptember 30-ig látogatható.